Cauta: In titlul articolelor In continutul articolelor    

Henna/Mehndi (Desenele de pe mainile mireselor)

Mehndi este aplicarea Henna temporara ca decor al pielii. a devenit la moda in Occident la sfarsitul anilor '90. Henna este de obicei aplicat in timpul ocaziilor speciale, cum ar fi nunti si festivaluri. De obicei, este desenat pe palme si picioare. Henna a fost initial folosita ca o forma de decor in principal pentru mirese. Pasta de Henna este de obicei aplicata pe piele folosind un con de plastic sau o perie, dar uneori este folosit un metal mic cu varf de sticla. Dupa ce Henna este aplicata zona pictata se acopera pentru a intra mai bine in piele. Aceste bandaje sunt tinute pe zona pictata pe timpul noptii iar dimineata sunt date jos. Aceste picturi au o durabilitate cuprinsa intre 2 saptamani si mai multe luni in functie de tipul de pasta folosit si au o culoare maro - roscat. Modele complicate de Mehndi sunt, de obicei aplicate pentru mirese inainte de ceremoniile de nunta. Aceasta ceremonie a picturii cu henna este sarbatorita de obicei de familia miresei. Acest ritual se face in ajunul ceremoniei de casatorie sau cu cateva zile inainte de aceasta. La acest ritual participa si mirele dar sunt invitate si fete care sa danseze imbracate in culori vii cum ar fi rozul si galbenul. La sfarsitul pictatului mainilor/picioarelor mireasa danseaza in mijlocul fetelor imbracata in costumul traditional care a tenta de violet.

Scris la data:17.02.2010 de admin

Vermilion sau Sindoor

Vermilionul care mai este numit si Sindoor este acel praf rosu care se aplica pe cararea capului. Este folosit numai de femeile casatorite acesta fiind folosit pentru a sti lumea care este starea lor civila. In mod semnificativ aceasta pulbere este acelasi lucru cu ingredientul esential ritualurilor hinduse (Puja). Este un simbol al fertilitatii si puterea de regenerare a femeii casatorite. Aceasta pulbere se poarta pe crestetul capului atata timp cat femeia este casatorita. Daca sotul decedeaza acest praf rosu nu se mai alpica. Aceeasi situatie fiind valabila si in cazul divortului.




  Scris la data:17.02.2010 de admin

Bindi (Punctul rosu din frunte)

Bindi este punctul rosu purtat in frunte de catre femeile din India. Pentru ca acest punct rosu format cu ajutorul pudrei de vermilion, plasat in mijlocul fruntei este considerat in religia hindusa un simbol al celui de al 3-lea ochi, cel magic, nu doar femeile hinduse poarta Bindi ci si barbatii. In acest context Bindi este un simbol religios, dar el are si o functie sociala. In mod traditional Bindi reprezinta un soi de verigheta a femeii indiene casatorite ce se deosebeste de cea necasatorita. In timp insa Bindi a evoluat atat ca format cat si ca raspandire. In ziua de azi el nu este redus la un punct rosu format cu ajutorul pudrei de vermilion, ci poate fi reprezentat si de o bijuterie, sau o piatra pretioasa.
Bindi si-a pierdut din simbolistica devenind mai mult un accesoriu la moda, decat un aspect al traditiei. Desi in viziunea occidentala atat inelul din nas cat si punctul de pe frunte par ciudatenii, in India ele sunt de fapt mijloace de infrumusetare.


Scris la data:17.02.2010 de admin

Nath (Inelul din nas)

Inelul din nas este, in viziunea indiana, o modalitate de a sublinia frumusetea feminina. Obiceiul a fost introdus in spatiul hindus in secolul al 16-lea, el fiind originar din Orientul Mijlociu. Initial inelul din nas reprezenta apanajul femeilor casatorite, in ziua de astazi el este purtat si de tinere necasatorite, incepand cu varsta de 16 ani. Aceasta fiind varsta la care o tanara devine numai buna de maritis. Inelul poate fi purtat atat in nara dreapta cat si in cea stanga, fiind insa preferata nara stanga deoarece se considera ca acesta reprezinta organele genitale feminine si in consecinta piercingul ar favoriza fertilitatea. Inelul poate fi purtat si trecut prin cartilajul dintre nari sau agatat de pielea aflata la radacina nasului. Nu este obligatoriu ca inelul purtat in nas sa aiba forma unui inel. El poate fi atat un cerc simplu din metal, cat si un cerc metalic incarcat de pietre pretioase si perle, sau pur si simplu un mic cercel cu diamant prins cu surub in interiorul narii. Atunci cand cercul inelului din nas este incarcat cu decoratiuni grele ce il fac dificil de sustinut, apar acele lanturi fine ce conecteaza inelul din nas de lobul urechii sau de par, reducand din greutatea bijuteriei din nara.

Scris la data:17.02.2010 de admin

Cum se imbraca un sari (Sari-ul Bengali Drape)

    Acest tip de sari il mai poata acum doar locuitorii din satele mai vechi ale Indiei. Se face foarte usor chiar si dintr-un cearsaf care este mult mai usor decar materialul de sari in general. Este foarte simplu de facut continand doar 2 pliuri si dat de 2 ori in partea de sus a corpului.
    Incepeti de la nivelul soldului in partea dreapta, asigurandu-va ca este perfect drept si nu este foarte lung astfel incat sa nu va incurce la mers. Infasurati in jurul taliei si pentru a compensa diferentele dintre solduri si talie puteti face 2 pliuri mici, apoi partea de sus din jurul taliei merge bagat pe dedesubt, restul de sari cade perpendicular pe corpul dvs.
    Luati partea care a ramas din sari si puneti-l pe umarul stang. Partea superioara se afla acum la jumatatea distantei dintre talie si umar, trageti sari-ul in fata dvs pana cand exista o lungime de ajuns pentru a va intoarce la mijloc. La capatul sari-ului intr-unul din colturi se face un nod.
    Dupa ce ati facut nodul dati  partea aceasta pe spate apoi trageti de nod in fata ca mai apoi sa-l mai dati inca o data pe spate tot peste umarul stang.


Scris la data:25.10.2009 de admin

Cum se imbraca un sari (Sari stil Nivi)

    Stilul Nivi este cel mai popular tip de sari sin India. Sari-ul Nivi este des intalnit in partea de vest a Indiei. Are o lungime de 7-9 indoite la talie in fata. Falu (partea cea mai imprimata de pe sari) este cea mai lunga parte a sari-ului care se pune pe umar si este lasa ta sa atarne elegant in jos pe spate.
    Primul pas este de a pune sari-ul pe tine si inconjurandu-ti talia cu el de la dreapta la stanga, acesta trebuie sa fie aproape lipit de bluza (partea de sus a sariu-lui) avand grija ca la poale partile sa fie egal una peste alta si sa aiba lungimea pe care o doriti. Dupa ce ati inconjutar sari-ul de cateva ori in jurul taliei strangeti putin partea de la talie astfel incat sa nu cada dar sa lasati in acelasi timp destul spatiu la picioare pentru a va putea misca. Pentru a avea destul loc la picioare faceti cateva pliuri in fata in momentul in care puneti sari-ul pe dvs. de preferat ar fi sa nu faceti mai mult de 7 pliuri, acestea fiind facute in acelasi loc unul peste altul iar cu restul de sari il urcati elegant pe umar lasandu-l sa cada usor pe spate. Daca pliurile facute in fata sunt mai lungi decat restul sari-ului ridicati partea din fata de la talie usor pana ce sari-ul ajunge la aceiasi dimensiune si bagati-l usor la talie pe dedesubt. Ca sa fiti sigure ca nu va cadea puteti folosi o clama sau un ac de siguranta pe dedesubt astfel incat va ofera siguranta, acul trebuie sa fie destul de maricel cat sa cuprinda toate pliurile si sari-ul in acelasi tipm dar de preferat ar fi sa nu fie foarte vizibil la exterior.
    Partea din sari care vine peste umar poate fi si acesta prins de breteluta de la bluza sari-ului cu un ac si poate fi lasat sa cada in jos peste mana sau i se poate face si acestuia pliuri dar nu mai mult de 5 si acestea fiind prinse cu un ac sa nu-si dea drumul.
Partea ramasa pe spate poare fi lasata sa cada liber in jos sau mai poate fi trasa odata prin spate in fata ca pe un sal.
Scris la data:25.10.2009 de admin