Ultimile articole
Divyanka Tripathi
Divyanka Tripathi s-a nascut si a crescut in Bhopal.Nascuta pe 14 decembrie 1984,ea are acum aproape 25 de ani.La inceput a vrut sa-si faca cariera catre armata,dar intre timp planurile ei s-au modificat si in ziua de azi e o actrita foarte celebra in India.Primul ei serial de televiziune a fost "A Ta Pentru Totdeauna", unde a jucat rolul principal Vidya ca protagonista al acestui serial si apoi mai tarziu Divya.A castigat Miss Bhopal, chiar inainte ca ea sa intre in pielea personajului Vidya.Are o voce foarte buna in domeniul canto.Tatal si familia ei fac parte dintr-un mic orasel Unchhera in Satna.A terminat studiile la Carmel Convent - scoala Superioara de Fete in Bhopal.Cei care o cunosc spun despre Divyanka ca este o fata care vorbeste foarte calm,e linistita si este dedicata si responsabila fata de munca ei.Si-a inceput cariera ca model pentru o reclama de bijuterii.A avut si o scurta aparitie in filmul de succes "Lage Raho Munnabhai". Rolurile ei anterioare nu sunt multe. Ea a jucat pentru All Radio India, Doordarshan si Bhopal.
Debutul ei in televiziune s-a facut cu telenovela "Dulhaan". Ea sustine ca ea se bucura ca interpreteaza acest personaj si recunoaste ca ii e dificil sa semene cu Vidya in viata reala. Ea este prea buna ca sa fie adevarata. in acest serial ea joaca rolul unei fete dintr-un sat care, dupa o casatorie ca-n povesti, ajunge la socrii ei acasa, unde trebuie sa faca fata istericalelor sotului ei retardat mintal si intrigilor cumnatei ei.
Pentru Divyanka Tripathy, actoria a aparut destul de neasteptat. Ea urmarea sa fie un ofiter de armata. Dar, destul de repede, s-a pomenit in lumea filmelor si a modelingului. La inceput, ea a luat parte la concursul Miss Bhopal si l-a castigat. Apoi, ea a participat la Zee`s Teen Queen si a castigat titlul de "Miss Beautiful Skin". De aici a inceput cariera ei in actorie.
Pe plan personal, provine dintr-o familie de medici. Tatal ei este un farmacist si s-a ocupat de aceasta profesie in ultimii 30 de ani.
Aceasta actrita extrem de gratioasa si talentata nu isi planuieste nimic in viata. Lucrurile care trebuie sa i se intample se vor intampla de la sine. Mereu a avut o viata neplanificata si a luat totul asa cum ii venea. Ea urmareste, de asemenea sa ajunga la Bollywood in viitorul apropiat si spune ca ea este deschisa sa joace in filme pentru marele ecran. in loc de a opta pentru roluri prea indraznete, ea ar prefera sa ramanem la rolurile traditionale.
Scris la data:07.01.2010 de admin
Introducere in dansul clasic indian
Dansul este un simbol de comunicare, care scoate in evidenta sentimentele cele mai intime. Acesta descrie aspectele culturale ale unei civilizatii.In India, se crede ca dansul este o forma de yoga prin care cel care danseaza poate ajunge la Cel Atotputernic. India are o traditie foarte bogata in ceea ce priveste dansul clasic.Acesta este un termen impropriu, de fapt, si se refera la Natya. Dansul indian clasic are drept scop experimenta de eliberare si de crestere de neprihanire a omului, prin care manifesta slava lui Dumnezeu. A fost nascut si crescut in temple pana a ajuns la palatele regale, dupa cateva secole. Dansurile indiene au la baza povesti mitologice. Shiva este numit Regele dansului. El a realizat distrugerea lumii prin efectuarea Tandava sale, care ca un dans cosmic, reprezinta simbolic distrugerea lumii iluzorii de Maya sau de ignoranta (iluzie). Timp de secole, cultura indiana de dans a acceptat ca dansul Shiva este dans de viata, mituri, simbolism, raspunsurile mistice si explicatii filosofice.Nataraja simbolizeaza ciclurile cosmice de creatie si de distrugere, nasterea si moartea. Deci, dansul Shiva este un dans al Universului. Acesta este paralel cu ciclul de creatie si distrugere, care nu este doar reflecta in randul sau, de anotimpuri, dar este, de asemenea, esenta a materiei anorganice.
Nataraja dui Shiva implica multe lucruri. Mana dreapta este tambur de creatie, simbolizand o noua trezire, mana stanga tine de foc, care reprezinta distrugerea dreapta fiind ridicata in binecuvantare si mana stanga, ce indică spre laba piciorului stang, care a zdrobit demonul Muyalaka.
Scris la data:12.11.2009 de admin
Dansul indian
Universul exotic indian ofera numeroase forme de dans clasic, fiecare dintre ele originar intr-o anumita regiune. Cele opt stiluri principale sunt Bharatanatyam, Kathak, Odissi, Kuchipudi, Mohiniattam, Manipuri, Sattrya si Kathakali. Pe langa acestea, se intalnesc multe alte dansuri de sorginte popular-religioasa. Dintre ele cel mai faimos este Bhangra, prezent in toate cluburile din lume datorita MC-ului indian Punjabi. Dansul indian este o arta deosebita, el cere o coordonare perfecta intre posturile corporale, expresia faciala, avalansa miscarilor si glas. Da! Pentru ca de cele mai multe ori, dansatoarea indiana este si actrita si cantareata, sustinand povestea dansului respectiv prin gesturi ale mainilor si priviri sugestive.Dansul indian se compune intotdeauna din doua categorii distincte: Nritya si Nritta. Prima categorie se refera la povestea din spatele cantecului dupa care se danseaza, in timp ce Nritta corespunde miscarilor coregrafice in stare pura. Varietatea gestica rezultata in urma armonizarii celor doua concepte este impresionanta. Astfel exista 13 miscari distincte ale capului, 37 pentru ochi, 7 ale barbiei, 9 ale gatului, 5 ale sanilor, 32 pentru picioare (dintre care 16 in aer), 24 pentru fiecare mana si 13 pentru ambele maini combinate. Aici dansul exploateaza toate miscarile corpului uman pentru a se reprezenta pe sine drept singurul mod de comunicare a sufletului cu absolutul, facand din niste simpli privitori, martorii privilegiati ai acelor momente deosebite in care simti ca extraordinarul este vizibil si sublim in acelasi timp. Studiul unei arte deosebite cum este dansul indian incepe de obicei la varsta de 5 ani, cand micutele patrund pentru prima oara pe portile scolilor specializate de pe intreg cuprinsul Indiei. Odata ajunse aici, maestrele dansatoare se ocupa de toate aspectele ce tin de procesul invatarii – corectarea posturilor si armonizarea gesturilor. In scolile de elita, este necesar studiul amanuntit pe o perioada de 7 ani, pentru ca tanara absolventa sa ajunga o dansatoare profesionista in adevaratul sens al cuvantului.
Invesmantata in varietatea multicolora aproape infinita a sariului indian, dansatoarea se avanta intr-o sarabanda de miscari unduitoare, unde fiecare gest se topeste in celalalt, creand efectul unui carusel viu de culoare, energie si splendoare umana.
Dansurile Indiei par la prima vedere o suita de miscari care sunt sublime, dar al caror efect de weight loss sau de modelat silueta este infim. Asta la prima vedere, pentru ca la o abordare mai serioasa a fenomenului, apar cel putin doua descoperiri interesante. Prima este aceea ca nu intalnim de fel nici o dansatoare indiana cu greutate in exces. A doua, ne duce cu gandul la universul culinar indian unde mancarurile „rele”, care nu doar ca ingrasa, ci si imbolnavesc, sunt practic inexistente. Efectul orelor de dans cumulat in anii de studiu duce la rezultatul unei siluete cu forma unei amfore, foarte feminina, delicata si senzuala in acelasi timp.
Secretul siluetei de vis, fatala pentru barbati si de invidiat pentru femei, nu este dat de exercitii fizice epuizante sau de teoriile „Cardio weight loss in one minute“ de care este suprasaturata piata occidentala de profil. El este generat de efectul miscarilor ondulatorii, omniprezente in coregrafia traditionala indiana.
Cu toate ca o sesiune de dans nu pare la fel de solicitanta ca una de tae-bo sau body-modelling, mecanismul prin care se pierd kilogramele in exces este fara indoiala la fel de eficient, ba chiar cu unele puncte in plus. Miscarile la intensitate mica sau medie, precum si posturile imobile, toate des intalnite in bagajul tehnic al dansului indian, actioneaza foarte eficient prin solicitarea musculaturii fara a suprasolicita aparatul cardiorespirator. Posturile joase combinate cu desele modificari de nivel ale corpului in timpul dansului duc in principal la tonifierea si evidentierea muschilor fesieri, abdominali si ai musculaturii coapselor. Fapt foarte important, muschii gambelor nu sunt suprasolicitati, evitandu-se astfel dezvoltarea unor gambe masive, inestetice si de nedorit pentru orice femeie. Alte avantaje surpriza sunt cele referitoare la sanatatea coloanei vertebrale si a articulatiilor. Aceleasi seturi de miscari lucreaza pentru supletea muschilor lombari si dorsali, avand in acelasi timp un efect deosebit pentru cartilajele intervertebrale. Practic, se poate afirma fara nici un fel de dubiu ca dansul indian protejeaza coloana vertebrala de accidentari cauzate de miscari bruste si asigura in acelasi timp supletea sa, chiar si la varste inaintate. Alta zona cu probleme pentru societatea moderna, aflata intr-o continua sedentarizare, este „centura“ abdominala la care se adauga cumulul crescut de kilograme din aceasta zona. S-a constatat ca seturile de miscari asemanatoare celor din Belly Dance, des intalnite si in dansul indian, actioneaza eficient pentru remedierea acestei probleme inestetice pentru orice femeie. Pe de alta parte, beneficele miscari actioneaza ca un masaj pozitiv asupra viscerelor si organelor interne. Totul pentru a regasi deopotriva sanatatea si frumusetea ideala. Cu o usoara aroma indian.
Scris la data:12.11.2009 de admin
Basant Panchami cinci zile dupa; luna noua luna nagra din ianuarie
Basant Panchami este un festival care este celebrat de oameni din toate comunitatile - hindusi, musulmani, sikhsi si crestini. Sensul literal de "Basant" este primavara. In conformitate cu calendarul hindus, acesta cade in a cincea zi dupa luna neagra si mai este numit si "luna Magh".Festivalul Basant este cea mai mare sarbatoare dinn India de Nord. Campurile frumos colorate in galben auriu au culturi de mustar coapte. Oamenii gatesc orez galben si purta haine galbene. Culoarea galben este considerat de bun augur si este importanta in aceasta zi. Exista un sentiment de multime si, astfel, veselie si atmosfera.
Acesta este, in esenta, o zi de festival, in sezonul de primavara, după luni de iarna rece. In aceasta zi de bun augur, copiii sunt invatati cuvinte, institutiile de invatamant ofera rugăciuni Zeitelor si Brahminsiloe (preotii Hindu). In aceasta zi se inalta catre cer zmee viu colorat si chiar se fac diferite jocuri si intreceri cu acestea.
Musulmanii numesc acest festivalJashan-e Baharaan. In Pakistan, de asemenea, acest festival este celebrat intr-un mod similar.
India are cu siguranta, un festival pentru orice ocazie!
Scris la data:10.11.2009 de admin
Makar Sankranti - Jumatatea luminoasa a anului (solstitiul capricornului)
In conformitate cu calendarul lunar, atunci cand soarele se muta de la Tropicul Cancerului la Tropicul Capricornului sau de la Dakshinayana la Uttarayana, la mijlocul lunii ianuarie, se comemoreaza la inceputul sezonului de recoltare si incetarea musonului de nord-est in Europa si Sudul Indiei. Miscarea de pamant de la un semn zodiacal la altul se numeste Sankranti si cand Soarele se muta in zodia Capricorn este cunoscut sub numele de Makar in hindi, cu aceasta ocazie este numit intr-utotul Makar Sankranti in contextul indian. Este unul din putinele festivaluri Hindu indiene, care sunt celebrate la o dată fixa de exemplu, 14 ianuarie in fiecare an.Makar Sankranti, in afara de un festival de recolta este, de asemenea, considerat ca fiind inceputul unei faze de bun augur in cultura indiana. Se spune ca faza de "sfanta de tranzitie". Acesta marcheaza sfarsitul unei faze de rau augur care, in conformitate cu calendarul hindus incepe in jurul mijlocul lunii decembrie. Se crede ca orice ritual de bun augur si sacru poate fi sfintit in orice familie hindusa, incepand cu aceasta zi. Din punct de vedere stiintific, această zi marcheaza inceputul zilelor mai calde si mai lungi in comparatie cu noptile. Cu alte cuvinte, Sankranti marcheaza incheierea sezonului de iarna si inceputul unei noi recolte sau sezon de primavara.
In toată tara, Makar Sankranti se sarbatoreste cu fanfara mare. Cu toate acestea, este sarbatorita cu nume distincte si ritualuri in diferite parti ale tarii. In statele din nordul Indiei si de vest, festivalul este sarbatorita ca ziua Sankranti cu zel special. Importanta acestei zile a fost semnificata din povestirile vechi cum ar fi, de asemenea, Mahabharata. Asa ca, in afara de o importanta socio-geografice, această zi, are o semnificatie istorica si religioasa.
Scris la data:10.11.2009 de admin
Holi - Sarbatoarea culorilor
Holi sau Festivalul Culorilor din India este o sarbatoare care are loc primavara si este celebrata in India, Nepal si Bangladesh, dar si in multe alte tari. In fiecare din aceste tari, aceasta sarbatoare care prevesteste primavara, are o alta denumire.Aceasta sarbatoare este de origine hindu si presupune ca fiecare persoana care participa se imbraca in haine cat mai viu colorate si cine doreste, se poate picta si pe fata. Sarbatoarea dureaza aproape 16 zile si fiecare zi poarta cate o denumire specifica.
Localnicii tin aceasta sarbatoare pentru a inlatura demonii, spiritele rele si tot ce este rau.
Participantii isi pot picta fata cu pudra colorata, dar pot colora si apele din zona, considerand astfel ca vor fi feriti de boli daca se vor spala cu apa colorata.
In zilele noastre, sarbatoarea Holi este o scuza pentru indieni de a-si uita inhibitiile si diferentele dintre caste, de a celebra venirea primaverii si de a se distra. Tinerii isi petrec ziua flirtand pe strazi, iar adultii isi intind mana in semn de pace, toata lumea este intr-o frenezie aruncand praf viu colorat numit <gulal> si turnand apa. Preambulul festivalului are loc in prima noapte cu luna plina, anul acesta incepand pe 10 martie, intreaga sarbatoare durand 2-3 zile. In aceasta seara, pe strazi vor fi aprinse artificii care vor lumina toate colturile intunecate. Acestea au efectul de a alunga spiritele rele si energia negativa, dar si de a simboliza distrugerea personajului mitologic negativ Holika, dupa care festivalul a fost denumit. In dimineata urmatoare, strazile vor fi pline de oameni care alearga, tipa, sunt veseli si se stropesc cu apa si culori. Este chiar acceptat consumul de marijuana pentru a crea atmosfera lipsita de inhibitii. in anul 2010, Holi va avea loc pe 1 martie.
Culorile sunt cea mai vesela parte a sarbatorii Holi. Ele adauga vitalitate festivalului, facandu-l cel mai vibrant si emotionant dintre toate. Cu toate acestea, culorile capata semnificatii:
verde - vitalitate
albastru- calm, seninatate
galben - pietate, smerenie
rosu - puritate
Dintr-o data, pe la ora pranzului, nebunia ia sfarsit. Toata lumea se indreapta catre rauri sau cazile pline cu apa, unde se vor relaxa. Seara si linistea se lasa apoi asupra acestei tari.
Happy Holi !
Scris la data:26.10.2009 de admin
Diwali – simbolul victoriei luminii asupra întunericului
Diwali sau Dipawali sau Deepavali este cea mai mare si mai importanta sarbatoare din India, celebrata in luna octombrie sau noiembrie a fiecarui an, marcand ultima recolta inainte de sosirea iernii. Festivalul si-a extras numele de la cuvintele <rand, sir> (avali) si lampi de lut (deepa) – acele lampi de exterior pe care indienii le aseaza in fata caselor simbolizand astfel lumina interioara care protejeaza familia de fortele spirituale ale intunericului. Festivalul are aceeasi importanta pentru hindusi la fel cum are Craciunul pentru Crestini.India a fost o societate agricola iar oamenii cautau mereu binecuvantarea zeitei bogatiei Lakshmi, ocazie cu care, de Diwali, inchideau cartile contabile si incepeau sa se roage pentru succes si un inceput bun pentru noul an financiar. Astazi, aceasta practica se extinde si in afaceri, se celebreaza nu numai in India, iar a doua zi dupa Diwali marcheaza prima zi a noului an financiar.
Indienii sarbatoresc Diwali prin petreceri de familie, cu lampi sclipitoare de lut, focuri de artificii, siruri de lumini electrice, focuri de tabara, flori, impart dulciuri in cinstea zeitei Lakshmi. Unii cred că Lakshmi rataceste in aceasta zi pe Pamant cautand case in care va fi binevenita. Oamenii isi deschid portile, ferestrele si lampile de lumina pentru a o invita in casa pe Lakshmi.
De-a lungul secolelor, Diwali a devenit un festival national, apreciat de majoritatea indienilor, indiferent de credinta: hindusi, jainisti, budisti si sikh.
* In nordul Indiei se sarbatoreste intoarcerea regelui Rama de la Ayodhya dupa ce l-a invins pe Ravana prin randuri de lampi luminoase de lut.
* In sudul Indiei se sarbatoreste ziua in care Krishna l-a invins pe demonul Narakasura.
* In vestul Indiei festivalul marchează ziua in care Vishnu, Salvatorul (unul din principalii zei ai Sfintei Treimi hinduse) l-a trimis pe regele demon Bali sa conduca lumea subterana.
In toate interpretările festivalului exista un inel comun: marcheaza victoria binelui asupra raului!
Comunitatile non-hinduse au alte motive de a celebra sarbatoarea Diwali:
* In Jainism marchează Nirvana sau trezirea spirituala a lui Mahavira in 15 octombrie, 527 i.Hr.
* In Sikhism marcheaza ziua in care Guru Hargobind Ji, al saselea Guru Sikh a fost eliberat din inchisoare.
Cinci zile de Diwali
In prima zi de Diwali, gospodinele considera ca este de bun augur sa curate casele pentru primavara si cumpara aur sau ustensile de bucatarie.
In a doua zi, oamenii isi decorează casele cu lampi de lut sau diyas si creaza diverse modele pe podele – numite rangoli – cu ajutorul pudrelor colorate sau nisip.
Aceasta este ziua principala a festivalului, familiile se aduna impreuna pentru a o celebra pe Lakshmi Puja, fac o rugaciune speciala pentru zeita Lakshmi, urmata de mancare imbelsugata si spectacol de artificii.
Diwali marcheaza prima zi a noului an, prietenii si rudele vin in vizita cu cadouri si rostesc cele mai bune urari pentru noul sezon.
In ultima zi a Diwali, fratii viziteaza surorile lor casatorite, le ureaza prosperitate, dragoste si mese generoase.
<Happy Diwali> pentru indieni sau <Tihar> pentru hindusi!
Scris la data:26.10.2009 de admin
Cum se imbraca un sari (Sari-ul Bengali Drape)
Acest tip de sari il mai poata acum doar locuitorii din satele mai vechi ale Indiei. Se face foarte usor chiar si dintr-un cearsaf care este mult mai usor decar materialul de sari in general. Este foarte simplu de facut continand doar 2 pliuri si dat de 2 ori in partea de sus a corpului.Incepeti de la nivelul soldului in partea dreapta, asigurandu-va ca este perfect drept si nu este foarte lung astfel incat sa nu va incurce la mers. Infasurati in jurul taliei si pentru a compensa diferentele dintre solduri si talie puteti face 2 pliuri mici, apoi partea de sus din jurul taliei merge bagat pe dedesubt, restul de sari cade perpendicular pe corpul dvs.
Luati partea care a ramas din sari si puneti-l pe umarul stang. Partea superioara se afla acum la jumatatea distantei dintre talie si umar, trageti sari-ul in fata dvs pana cand exista o lungime de ajuns pentru a va intoarce la mijloc. La capatul sari-ului intr-unul din colturi se face un nod.
Dupa ce ati facut nodul dati partea aceasta pe spate apoi trageti de nod in fata ca mai apoi sa-l mai dati inca o data pe spate tot peste umarul stang.
Scris la data:25.10.2009 de admin
Cum se imbraca un sari (Sari stil Nivi)
Stilul Nivi este cel mai popular tip de sari sin India. Sari-ul Nivi este des intalnit in partea de vest a Indiei. Are o lungime de 7-9 indoite la talie in fata. Falu (partea cea mai imprimata de pe sari) este cea mai lunga parte a sari-ului care se pune pe umar si este lasa ta sa atarne elegant in jos pe spate.Primul pas este de a pune sari-ul pe tine si inconjurandu-ti talia cu el de la dreapta la stanga, acesta trebuie sa fie aproape lipit de bluza (partea de sus a sariu-lui) avand grija ca la poale partile sa fie egal una peste alta si sa aiba lungimea pe care o doriti. Dupa ce ati inconjutar sari-ul de cateva ori in jurul taliei strangeti putin partea de la talie astfel incat sa nu cada dar sa lasati in acelasi timp destul spatiu la picioare pentru a va putea misca. Pentru a avea destul loc la picioare faceti cateva pliuri in fata in momentul in care puneti sari-ul pe dvs. de preferat ar fi sa nu faceti mai mult de 7 pliuri, acestea fiind facute in acelasi loc unul peste altul iar cu restul de sari il urcati elegant pe umar lasandu-l sa cada usor pe spate. Daca pliurile facute in fata sunt mai lungi decat restul sari-ului ridicati partea din fata de la talie usor pana ce sari-ul ajunge la aceiasi dimensiune si bagati-l usor la talie pe dedesubt. Ca sa fiti sigure ca nu va cadea puteti folosi o clama sau un ac de siguranta pe dedesubt astfel incat va ofera siguranta, acul trebuie sa fie destul de maricel cat sa cuprinda toate pliurile si sari-ul in acelasi tipm dar de preferat ar fi sa nu fie foarte vizibil la exterior.
Partea din sari care vine peste umar poate fi si acesta prins de breteluta de la bluza sari-ului cu un ac si poate fi lasat sa cada in jos peste mana sau i se poate face si acestuia pliuri dar nu mai mult de 5 si acestea fiind prinse cu un ac sa nu-si dea drumul.
Partea ramasa pe spate poare fi lasata sa cada liber in jos sau mai poate fi trasa odata prin spate in fata ca pe un sal.
Scris la data:25.10.2009 de admin
Zeita Lakshmi
In religia hindusa Lakshmi sau Laxmi (sanscrita लक्ष्मी lakṣmī) este zeita bogatiei, luminii, intelepciunii si destinului, dar uneori si a norocului, frumusetii si fertilitatii. Reprezentari ale zeitei Lakshmi se afla atat in templele hinduse, cat si in cele budiste si jainiste.In hinduismul puranic, Lakshmi este mama universului si o forma a lui Shakti (Mama Divina) pentru zeul Vishnu. Zeita este sotia lui Vishnu si s-a casatorit si cu cateva din incarnarile sale: cu Rama (incarnarea zeitei fiind Sita), cu Krishna (ea fiind Rukmini) si cu Venkateshwara (sub forma incarnarii Alamelu).
Scris la data:22.10.2009 de admin